6 non-verbale signalen voor een grotere impact

Je zit te wachten in de lobby en je kan elk moment worden opgehaald door een nieuwe klant. De eerste indruk is heel belangrijk, daar ben je je van bewust. Je kijkt nog even op je telefoon, totdat je je naam hoort. Je schrikt op uit gedachten en kijkt omhoog naar de persoon die boven je staat. Welke impressie maak je?

Hieronder heb ik een aantal tips gezet waarop je eigen indruk via non-verbale signalen kunt verbeteren. En ook hoe je anderen feedback kunt geven op hun non-verbale signalen waardoor zij hun impact kunnen vergroten.

Neem dit voorbeeld van een executive coaching klant waarmee ik een eerste sessie had. Hij komt binnen en geeft een ferme handdruk. Een goed geklede man, met een stem als een klok. Het oogcontact is weliswaar vluchtig en hij wendt zijn ogen snel af. Zijn vraag in het executive coaching traject formuleert hij als: Hoe kan ik mijn eerste indruk perfectioneren? Hoe kom ik over? En hoe laat ik gelijk zien dat ik senior ben, een expert?

Terwijl hij deze vraag in het eerste gesprek stelt, leg ik de link naar mijn indruk van het eerste contact. Vaak geef ik in zo’n eerste gesprek mijn feedback op de eerste indruk en ook hoe dit verband kan houden met de coaching vraag. En goed onderbouwd feedback geven is een vaardigheid die ik in een ander blog zal behandelen.

Wat zijn dan die 6 non-verbale signalen waar je op kan letten?

1. Hand schudden

picture of two hands shaking

Dit is natuurlijk sinds corona lastiger geworden. Maar het begint toch allemaal met de eerste handdruk. Letterlijk, met een indruk. Als je dan toch een hand geeft, geef dan een stevige hand aan de ander om te laten zien dat je een sterk karakter hebt. Nu moet je de hand niet helemaal fijnknijpen, maar geef vooral geen slappe hand.

En als je misgrijpt, benoem dit dan: ‘oh, dat ging even mis, laten we het opnieuw doen’. Dat geeft meteen openheid en transparantie in de communicatie. Een goede start.

2. Oogcontact

Oogcontact zegt veel en kan soms best intens of bedriegend aanvoelen. Het wegkijken of uit oogcontact gaan kan opgevat worden als enerzijds verlegen of anderzijds arrogant.

Een tip is om niet te gaan zitten staren, maar kijk de ander recht aan.

Lastig? Kijk dan naar het gebied rond de ogen de kijken, alsof je naar een duikbril kijkt om de ogen heen. Oogcontact laat namelijk zien dat je interesse hebt in de ander en dat je sterk in je schoenen staat; je ontmoet de ander echt.

Marijne met klant tijdens coaching sessie

3. Gezichtsbewegingen

Knikken en lachen wanneer iemand praat, laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat je gesprekspartner te vertellen heeft. Hierdoor ben je gericht op het bouwen van ‘rapport’. Zodat de ander zich welkom voelt en sympathie ervaart.

Wil je meer deskundig overkomen of meer als een autoriteit uitstralen? Dit kun je doen door minder te lachen en te knikken. Blijf iemand met een recht gezicht aankijken.

Photo by Tengyart on Unsplash
Photo by Tengyart on Unsplash

4. Houding

Smiling business persons shaking hands

Schouders ontspannen naar achter en zorg dat je rechtop staat. Houding zegt al ontzettend veel over je. Het zorgt ervoor dat je je zelfverzekerd voelt én overkomt.

Je armen en handen is ook zoiets. Waar laat je ze? Je kunt de armen nonchalant langs je lichaam houden of je handen op elkaar vouwen. Dus niet in elkaar strengelen. Door de handen open op elkaar te leggen, kun je makkelijker gebaren maken met je handen of een handgeven. Op die manier neem je een open houding aan wat als een geïnteresseerde houding kan worden gezien.

5. Spiegelen

Als je naast het letten op je eigen houding, ook eens kijkt naar de lichaamstaal van de ander. Je kunt veel ‘lezen’ over hoe de ander denkt of hoe die persoon zich voelt. Onbewust als we mensen sympathiek vinden, nemen we dezelfde lichaamshouding aan. Kijk maar eens op een terras met twee vrienden die samen in gesprek zijn. Vaak nemen ze tegelijkertijd een slokje drinken of steunen ze met een hand onder het hoofd.

Onbewust pas je je aan, aan de ander. Dit kun je natuurlijk ook bewust inzetten. Bijvoorbeeld wanneer iemand heel rustig tegenover je zit, dat jij niet met uitgebreide handgebaren gaat praten. Of als de ander zich formeel opstelt, dat jij dat overneemt.

Marijne in mirror

6. Stem

Client session with Marijne

Naast dat de stem verbaal iets uitdrukt, heeft het ook een non-verbale kant. Denk daarbij onder andere aan intonatie, klankkleur, snelheid, hard of zacht.

Wat gebeurd er met jouw stem als je gespannen bent? Ga je sneller en meer praten, of word je stiller en is je stem meer gedempt? Of ga je monotoom praten?

Deze lijst van non-verbale signalen is vast nog uitgebreider te maken. Het geeft je handvatten om de ander heel gericht en onderbouwd feedback te geven hoe de ander overkomt op jou.

Wil jijzelf meer inzicht in jouw eigen non-verbale signalen en je eerste indruk?
Wil jij een persoonlijke impact vergroten?

Plan hier een 30-minuten vrijblijvend kennismakingsgesprek en laten we afstemmen hoe ik je kan helpen bij je vraag.

Foto van Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands