4 redenen om als executive een coach in te huren

text: you didn't come this far to only come this far

Over topprestaties en mindset, onpartijdige feedback, beter leren luisteren en het nut van zelf leren coachen. In deze blog leg ik uit wat de meerwaarde van coaching voor een executive kan zijn.

Een coach inhuren als executive is niet iemand inhuren om je organisatie over te nemen of je te vertellen hoe je de bedrijfsvoering moet doen. 

Het is veel zakelijker dan dat. 

De juiste coach stelt de executive volledig in staat om het bedrijf door middel van coaching naar een hoger niveau te tillen door middel van diens persoonlijke ontwikkeling.

 

Wat een coach kan doen voor een executive?

Photo Marijne with client

1. Het is nuttig om te leren van iemand die knowhow heeft op gebied van psychologie, relationele skills en die kan spiegelen op gedrag en impact.

Als executive ben je een topatleet. In de topsport is het technische verhaal vaak niet meer de issue; het gaat veel meer om mindset, inzicht in eigen belemmeringen en hulpbronnen. Hoe doorbreek je je eigen persoonlijke glazen plafond.

Het aangaan van een coachingstraject zorgt ervoor dat je onbevooroordeelde feedback ontvangt, onderbouwt met psychologische inzichten. Je krijgt handvatten aangereikt om nieuw gedrag te gaan inzetten en nieuwe ervaringen op te doen door datgene aan te gaan wat buiten je comfortzone als executive ligt.

De juiste coach spiegelt je gedrag in het hier-en-nu. De relatie wordt als klankbord gebruikt om inzicht te krijgen op de bedoelde en onbedoelde impact die jij als executive hebt. Zodoende kun je met dit doorzicht zelf kiezen hoe jij je gedragspalet wilt vergroten en verrijken.

 

2. Werken met een coach die je verantwoordelijk houdt voor je doelen

Je coach kent de afleidingen, saboteurs en belemmeringen die jou proberen af te leiden van je doel of doelen. Veranderen is lastig. We zijn biologisch gezien gewoontedieren en houden graag controle en overzicht. Daarin is onze comfortzone leidend: op bekend terrein voelen we ons het sterkst. Maar als je blijft doen wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg. In je eentje blijf je in dezelfde gedragspatronen steken.

Verandering gaat nu eenmaal gepaard met groeipijn en een zekere mate van irritatie. Er moet eerst een last ervaren worden om te willen veranderen. Je coach is er om je aan te moedigen om je aan je voornemens te houden. In elk coachingsproces kom je jezelf tegen en zal er een moment zijn dat je die stok achter de deur nodig hebt om door te zetten. Hard op de inhoud, zacht op de relatie.

 

3. Een coach helpt zichzelf overbodig te maken door een ondersteuningssysteem te bouwen

De invloed die een executive heeft op de mensen die hij of zij ontmoet of mee samenwerkt is extra groot. Dit komt door de positie in het systeem. Vaak kijken mensen tegen de executive op en spiegelen het gedrag en nemen het als voorbeeld. Doordat de executive de eigen schaduwkanten en zonkanten van de persoonlijkheid heeft onderzocht, kan het een om een gezond-tegenover te zijn voor anderen. Hiermee probeer ik te zeggen dat de coaching een veel groter bereik heeft dan alleen voor de executive zelf. Impact kan niet worden onderschat, wanneer je leidinggeeft aan een bedrijf.

Als het goed is gaat de omgeving merken dat er een verandering is in het gedrag van de executive, zowel thuis als op het werk. Dit betekent dat het coaching traject zijn vruchten afwerpt en er werkelijk ander gedrag wordt geïmplementeerd.

De impact van de executive is aan het veranderen en het is merkbaar voor diens omgeving. De coach moedigt aan het ondersteuningssysteem uit te bouwen, zodat de coach uiteindelijk overbodig wordt. De omgeving wordt medeplichtig gemaakt aan de doelen op langere termijn. Met twee voordelen: Zo creëert de executive een eigen stok achter de deur, een klankbord en regelmatige feedback. Het is een reminder dat je het niet allemaal alleen te hoeft te doen.

 

4. Coachen is een onmisbare leiderschaps skill

Het zelf-oplossend en zelfsturend vermogen in anderen activeren is een onmisbare vaardigheid als leider.

In de loop der jaren als executive coach en de vele leiderschapsprogramma’s die ik heb mogen faciliteren, is me opgevallen dat executives het lastig vinden om te coachen.

 

Situationeel leiderschap door Hersey & Blanchard

In het model van situationeel leiderschap, van Hersey & Blanchard kun je situationeel een andere leiderschapsstijl in zetten. Het model helpt om in te schatten welke stijl het beste past bij de situatie. Het kan om het aansturen gaan van een team, afdeling of een individu.

Er zijn vier fasen:

 

Situational leadership model by Hersey and Blanchard
Fase 1. Instructie

Wanneer de taak nieuw is of de persoon is net begonnen met de baan, dan is fase 1. Dan vraag je niet ‘wat denk je zelf’?

 

Fase 2. Begeleiden

Als iemand al meer bekend is met de inhoud, kan je overschakelen naar begeleiden. Dan zet je de kaders neer en hou je vinger aan de pols.

 

Fase 3. Coachen

Is iemand al helemaal ingewerkt en je kan verwachten dat deze professional helemaal zelfstandig de taak kan uitvoeren. Je bemerkt een blokkade. Dit kan twee dingen betekenen: motivatie of durf. Door krachtige vragen te stellen, goed te luisteren op verschillende niveaus en de ander te kunnen spiegelen, kun je de ander meer in zijn of haar kracht zetten.

 

Fase 4. Delegeren

In deze fase geeft de ander invulling aan de taak op eigen manier en inzicht.

 

Download hier een leaflet over het luisteren naar 3 verschillende niveaus in communicatie. Met deze oefening kun je jezelf trainen om anders te luisteren naar mensen en krachtige vragen te leren stellen.

 

Fase 3 Coachen wordt vaak als de meest lastige fase ervaren. Het wordt vaak gezien als iets dat extra tijd kost (uiteindelijk niet hoor), wat inlevingsvermogen en geduld vergt om uiteindelijk de ander te begeleiden eigen oplossingen te vinden. Het is een skill, een ambacht die anno nu een onmisbare leiderschapsvaardigheid is. En hoe kun je dit beter leren, dan door eerst zelf gecoacht te worden en te ondervinden hoe het is om nieuwe inzichten, perspectieven, feedback te krijgen en gemotiveerd te worden om buiten je gebaande comfortzone te gaan.

Ben jij klaar om je organisatie naar een hoger niveau te tillen?

Interesse in executive coaching van Marijne van den Kieboom? Bekijk hier je mogelijkheden.

En wil je boeken tips op het gebied van leiderschap, coaching en persoonlijke ontwikkeling? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. Daarin deel ik content, oefeningen en tips die gelijk toepasbaar zijn in jouw praktijk.

 

Foto van Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands