EMDR, wat is het en hoe zet je het in tijdens executive coaching

Je kent wel de knie-reflex. Als je met een hamer op je knie slaat, schiet deze omhoog. Als je onder druk kun je automatisch gedrag gaan vertonen. Je schiet in een reactie, voordat je je er bewust van bent.

In de snelle wereld van leidinggeven kan de druk om topprestaties te leveren overweldigend zijn. Terwijl je als leider of executive je door de complexiteit van besluitvorming, teammanagement en strategische planning worstelt, kan de tol op mentale en emotionele welzijn aanzienlijk zijn. 

Soms drukt het op oude zere plekken of kun je soms wel spreken van oude trauma’s. EMDR kan de juiste interventie zijn om oude ingesleten overtuigingen en patronen bij de kern aan te pakken. In dit blog leg ik uit wat EMDR is en wat het voor je kan doen.

Als executive of als leider wil je emotioneler veerkrachtiger worden, meer stressbestendigheid te ontwikkelen, betere beslissingen nemen en je communicatievaardigheden verbeteren.

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een baanbrekende therapeutische benadering die zijn oorsprong in traumaverwerking heeft overstegen en nu een waardevolle interventie is in mijn executive coaching.

eye
Movement
DESENSITIZATION
REPROCESSING

Automatische reacties kunnen diepgeworteld zijn in ervaringen, waarin je je hulpeloos en machteloos hebt gevoeld. Dit gevoel van vroeger wordt geactiveerd, alsof het NU gebeurt. Je reageert in een split-second. 

Hoe werkt EMDR?

De ervaringen liggen opgeslagen in het werkgeheugen, waardoor het op elk moment geactiveerd kan worden. Met alle gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen die bij de ervaring horen. Je wordt als het ware overspoeld, overmand.

Het kenmerk van EMDR is het gebruik van oogbewegingen, waarbij de therapeut het werkgeheugen van de cliënt belast. De cliënt volgt met de ogen de handbewegingen van de therapeut, terwijl het beeld traumatische herinnering wordt opgeroepen.

Door de set oogbewegingen wordt het werkgeheugen van het brein dusdanig belast dat er een competitie gaat plaatsvinden welke ervaring voorop mag blijven staan. Het beeld en de heftige reactie erop zal ik vervagen en naar het langetermijngeheugen worden verplaatst.

Deze psychotherapietechniek werd in eerste instantie ontwikkeld door Francine Shapiro, om de symptomen van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS) te verlichten. EMDR bestaat uit een gestructureerd proces van acht fasen, waaronder het opnemen van de geschiedenis, voorbereiding, beoordeling, desensibilisatie, installatie, bodyscan, afsluiting en herevaluatie.

EMDR inzetten bij executive coaching

Zo werkte ik laatst met een executive in een coachingsprogramma en we stuitte op een pest-verleden. Ondanks al zijn bijdragen en prestaties zat nog altijd de onderliggende opvatting: ‘Ik ben waardeloos’.

Door een aantal levensvormende ervaringen had hij over de jaren heen de conclusie getrokken dat hij waardeloos IS. Onder andere gepest worden op de school, waar jongens hem in de prullenbak zetten met de deksel op zijn hoofd terwijl ze keihard lachten. Deze en andere ervaringen van machteloosheid, schaamte en hulpeloosheid lagen als beelden opgeslagen in zijn kortetermijngeheugen. Terwijl hij het beeld voor zich ziet in de coaching sessie, ervaart hij in het huidige moment weer dezelfde pijn, de vernedering en het verdriet. Alsof het in het NU gebeurt.

We hebben allemaal onze blauwe plekken en grote of kleine trauma’s. En deze zijn zeker aan te pakken, zodat de scherpe randjes van de ervaring afgaan.

Wil jij als executive aan de slag met EMDR om jouw eigen blauwe plekken aan te pakken? Lees in dit blog wat het je allemaal kan brengen of neem contact op voor een afspraak

Foto van Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands