Lichaamstaal als cue naar onbewuste processen

‘Weer een conflict! Ziet mijn manager dan niet dat ze er kantjes van af lopen! Ze komen nooit hun afspraken na, ze halen deadlines niet, hebben smoesjes en doen hun werk niet af is. Of in ieder geval niet goed genoeg. Slapjannussen. Als puntje bij paaltje komt zit ik in de avonduren hun werk af te maken. Noemen ze me ook nog eens een controle freak. Pfff..’.

Ralph is nog steeds kwaad als hij het erover heeft. Het was de druppel geweest om naar een coach te gaan. Al langere tijd heeft hij het niet meer naar zijn zin op zijn werk. Hij wil nu gaan onderzoeken wat een volgende stap kan zijn.

‘Over ons gezin wil ik het niet hebben’, zegt Ralph. ‘Daar ben ik al voor in therapie geweest. Mijn ouders leven niet meer en ik kan sinds die therapie prima met mijn twee zussen overweg.’ Hij zegt het stellig en kijkt dan naar zijn handen en niet meer naar mij. Het is het eerste gesprek met hem in de coachpraktijk. Zijn startvraag is, dat hij wil leren om zakelijk minder conflicten te hebben.

‘Dit heb ik nu al meerdere malen meegemaakt. Als ik ergens begin met werken, doe ik mijn stinkende best en iedereen is leuk en aardig. Na verloop van tijd komt het verwijt dat ik te veel controle wil houden, en dat ik te perfectionistisch ben. Dat trek ik niet! Stank voor dank, denk ik dan. In plaats van erkenning en waardering, krijg ik verwijten,. Terwijl ik ALLES doe! Dan volgt er vaak een conflict, of er gaan ondergrondse verwijten sluimeren. Dat is eigenlijk nog erger. Vaak zeg ik dan de samenwerking op, om er vanaf te zijn.

Ik wil leren te blijven en het gesprek kunnen aangaan.’

Het kijken naar de handen.

Het bleek een onbewuste patroon te zijn van uit contact gaan. Doordat ik hem er op attent maakte, legde Ralph in het hier-en-nu de link met de ongemakkelijkheid die hij uit de weg gaat door oogcontact te verbreken. Hij vertelde dat als er ‘ gedoe’ is, hij zich terugtrekt en hard gaat werken. Op die manier gaat hij de confrontatie uit de weg.

Door deze onbewuste beweging bewust te worden, kan het als een cue helpen in volgende conflictsituaties. Het moment dat hij weg wil uit contact, kan hij er nu bewust voor kiezen om te ‘blijven’.

Ik vraag of hij me kort wil vertellen wat er speelde in het gezin waarin hij opgroeide. Hij is de oudste zoon van een moeder die gescheiden en hertrouwd is. De jongere zusjes kreeg moeder met haar tweede man. Ralph werd achtergesteld door stiefvader, wat moeder met lede ogen aankeek, maar wat hij wel liet gebeuren. ‘Ik was boos op mijn zussen, we hadden erg veel ruzie, maar ik neem ze nu niets meer kwalijk. Zij konden er in feite ook niet veel aan doen, en ze hebben erkend dat ik vroeger vaak het pispaaltje was, wat ik ook deed om het mijn stiefvader naar de zin te maken.’

Mooie casus om te verkennen voor Kom Tot De Kern, dat gaat over de vraag-achter-de-vraag en de weg ernaartoe. Is Ralph’s hulpvraag om gereedschap te krijgen om zijn frustraties met collega’s te bespreken zonder ruzie? Gaat het om assertiviteit, of om minder hard werken in een team? Het leren loslaten van perfectie en controle? Bij Ralph bleek erkenning het sleutelwoord. We hebben gesproken over geschonden waarden en kernovertuigingen. Bijvoorbeeld in stilte hard werken en hopen dat het wordt gezien. Over intern kwaad zijn en je onrechtmatig behandelt voelen en niet uitspreken. Over alles zelf moeten doen en geen hulp vragen.

model Kom tot de Kern
Omgeving
Ambitie, Zingeving
Ego, Patronen, Maskers
Trauma's, Angsten, Onzekerheden
Overtuigingen, Normen en Waarden
Talenten, Kwaliteiten
Kern
Het mooie van het groeiringenmodel is dat het de route naar persoonlijke groei compleet en snel verkent. Van de ring van omgeving (en zeker ook waar je het niet over wilt hebben), naar de ring van trauma’s, onzekerheden en patronen die ontstaan zijn en contextonafhankelijk zijn. Over patronen en triggers, behoeftes en kwaliteiten die gezien mogen worden. Het was Ralph zelf die terugkwam op zijn rol in het gezin en de parallel met de situatie in zijn team. En een vraag-achter-de-vraag die veel meer te maken had met hoe hij zichzelf erkenning kan geven, en erop kan vertrouwen, zonder daar keihard voor te hoeven werken. En het antwoord dat in de kern, het hart van het groeiringenmodel besloten ligt. Dat erkenning en acceptatie bij jezelf te vinden is.

In contact blijven met jezelf.

Bewuster worden wanneer je uit contact gaat en weten hoe je dit onbewust doet. Je eigen manieren bewust worden waarin je jezelf blokkeert. Met als doel meer balans te blijven in jezelf, zodat je meer rust kunt ervaren in contact.

Wil je meer weten over hoe executive coaching jou kan helpen? En wil jezelf eens aan de slag met jouw vraagstuk(ken), meld je dan hier aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Picture of Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive coach, leadership trainer, and psychologist. I empower mission-driven organisations and leaders like you.
en_USEnglish