Je overschat wat je kan doen in één jaar en je onderschat wat je kan doen in 10 jaar.
Bill Gates
Het lijkt soms alsof je niet veel verder komt en niet veel bereikt, maar als je steeds terugblikt en vooruitblikt ga je steeds meer zien hoeveel je aan het bouwen bent. Het geeft helderheid, focus en voldoening. Je kunt gaan genieten van het uitzicht en het proces.
Aan de slag met je eigen jaarplan? Zo pak je dat aan
Stap 1: eerst terugblikken
Pak je agenda erbij en bekijk per week wat je allemaal gedaan hebt. Maak een samenvatting van je jaar. Schrijf op welke nieuwe inzichten je hebt opgedaan en sprong er écht voor je uit? Wat is de grootste les uit het afgelopen jaar?
Maak vervolgens twee lijsten: één met alle dingen waar je blij mee was, in het afgelopen jaar. En één met de dingen waar je minder blij mee bent. Gebruik je agenda, blader eens door je foto’s, video’s, notitieboeken, dagboeken en social media. Wat waren je hoogte- en dieptepunten? Welke doelen heb je wel/niet gehaald?
Dit zijn mijn highlights
Hierover ben ik niet tevreden
Nu de doelen:
Had je doelen in het afgelopen jaar? Plak ze hier, en blik per per doel op terug. Gehaald? Gefeliciteerd! Niet gelukt? Schrijf in een paar woorden op waarom het mislukte.
Ga nu de categorieën langs en reflecteer wat je heb gedaan of juist niet. Schrijf per onderstaande categorie je antwoorden en gedachten uit.
- Werk
- Relatie & gezin
- Familie
- Vrienden
- Gezondheid
- Spiritueel
- Vaardigheden
- Sideprojects
- Plezier
- Geven
- Stoppen
- Geld – Inkomen
- Geld – Sparen
Als laatste onderdeel ga je nu per kwartaal terugblikken. Dit helpt je om niet alleen naar de onderdelen afzonderlijk te kijken, maar ook naar de combinatie van dingen in de tijd te kijken.
- Q1:
- Q2:
- Q3:
- Q4:
De laatste stap van je terugblik, vind je bovenaan dit document. Deze terugblik (stap 1) is altijd de eerste, essentiële stap voor het maken van je komende jaarplan.
Stap 2: brainstormen
Maak een lijstje van wat je zou willen per categorie (werk, relatie, familie, vrienden, gezondheid en uitgaven). Dat kun je bijvoorbeeld doen op papier, met post-its, op een whiteboard of door een mindmap te tekenen.
En zorg ervoor dat alles mag; niks is te gek.
Denk buiten de lijntjes: realisme kom hierna pas.
Stap 3: formuleren
Formuleer nu per categorie 3 tot 5 concrete, meetbare doelen voor Q1. En maak scherp voor jezelf wanneer je een doel hebt gehaald. Schets op deze manier in grote lijnen je doelen voor in je jaarplan, voor de drie andere kwartalen.
Nu heb je een grove out-line van je jaarplan. Zet elk kwartaal een afspraak met jezelf in de agenda om terug te blikken op het kwartaal en vooruit te blikken naar komend kwartaal. Stel je doelen bij, als dat nodig is. Zo kun je steeds voortbouwen op wat je hebt gedaan en blijf je ‘on track’.