De eerste stap is om te inventariseren hoe de huidige situatie eruitziet.
Wat is de kernopdracht? Hoe formuleert ieder teamlid welke groei verwacht wordt, gewenst is. Welk gedrag wordt daarbij van elk teamlid verwacht?
Weet elk teamlid welke rol, functie, verantwoordelijkheid diegene heeft binnen het team? Zijn de lijnen en afspraken helder?
Hoe zijn de systemen geregeld en hoe bevalt dat?
Hoe is de samenwerking onderling, hoe is de groepsdynamiek?
In hoeverre is er ruimte voor individuele ambitie en drijfveren?
Hoe wordt waardering onderling naar elkaar uitgesproken?
stap 2
Overeenstemming over de huidige situatie
Interactie en samenwerking
Zodra de bovenstroom in kaart is gebracht, kan er een tweede stap gemaakt worden, namelijk de aandacht gaan richten op de onderlinge interactie en samenwerking. Dit wordt ook wel de onderstroom genoemd. Dit kunnen alle ongeschreven en onuitgesproken regels zijn die de groei en prestatie van een team in de weg staan.
Deze groepscultuur is er niet voor niets. Deze is ontstaan en heeft een functie. Want wat maakt dat het team dit patroon in stand houdt? Wat levert het op? En hoe zit het in de weg? Wat zou er beschikbaar worden als het opgelost zou zijn?
stap 3
Focus kiezen, kleine stappen afspreken
Gezamenlijke focus
Een derde stap in het proces is dan ook om met het team in kaart te laten brengen wat een eerste stap is naar het bereiken van het beoogde resultaat. Het team kiest een gezamenlijke focus. Wat gaat het opleveren, wat is ervoor nodig, wat kost het hen?
stap 4
Belemmeringen wegnemen en afscheid nemen
Oorzaken, schaduwkanten en ondermijnend gedrag
Bij deze stap in het proces bepaalt het team wat de belemmerende oorzaken zijn die in de weg kunnen zitten om als team te excelleren. Met andere woorden, wat zijn de schaduwkanten, ondermijnend gedrag of ingeslopen patronen waar afscheid van genomen kan worden. Op die manier kan het team op een veiligere manier in verbinding staan met elkaar.
stap 5
Iedereen verantwoordelijk maken
Gedeelde verantwoordelijkheid
Daarna wordt pas de vertaling gemaakt naar ieder teamlid op zich. Wat heeft ieder individueel te doen om het team een succes te maken. Wat ga je meer doen, waar ga je mee stoppen en wat hou je hetzelfde? In deze stap formuleert elk teamlid eigen concrete stappen. Door dit met het team te delen, kunnen teamleden elkaar aanscherpen en ‘accountable’ houden. Zo ontstaat er gedeelde verantwoordelijkheid om elkaar te steunen en te helpen groeien.
Als het goed is kan het team nu verder zonder teamcoach.
Vaak is er een vraag van het team:
Hoe houden we het geleerde vast?
stap 6
Onderhouden
Inderdaad, om in de toekomst elkaar scherp te houden maak je samen met je team een onderhoudsplan. Hoe kun je valkuilen herkennen, elkaar aanspreken en het samen eerder oplossen. Wel zo handig.
Nieuwsgierig?
Marijne vertelt je graag meer over hoe zij jouw team kan helpen om de focus terug te vinden en te excelleren.