Fase 2 van teamontwikkeling: storming, conflicten en teleurstellingen

Dit is de derde blog in de serie teamontwikkeling. Dit keer gaan we het hebben over de tweede fase van het Tuckman-model voor teamontwikkeling: storming.

In de eerste fase van teamontwikkeling komen de mensen voor het eerst samen in een team. Ze moeten elkaar nog leren kennen en zijn hun posities ten opzichte van elkaar aan het definiëren.

De stormingsfase in teamontwikkeling

In de tweede fase van teamontwikkeling, storming, wil het team weten wat ze gaan en hoe ze dit gaan doen.

In deze fase ontstaan conflicten en lopen de spanningen op. De rol van de leidinggevende draait om het oplossen van geschillen en het ontwikkelen van constructieve discussies. Het team overwint onderling moeilijkheden door actief luisteren aan te moedigen, debatten te sturen en ervoor te zorgen dat verschillende perspectieven worden erkend.

Wat er van jou als leider nodig is bij conflicten?

In deze fase van ‘Storming’ kan het er hard aan toegaan. Vaak word ik in deze fase gevraagd om als executive teamcoach aan te sluiten bij een team. Er vormen zich subgroepjes en er ontstaat competitie onderling. Conflicten worden openlijk gevoerd. Er is ook een overdreven nadruk op onafhankelijkheid, ook naar het management toe. Maar als er conflicten zijn of er worden fouten gemaakt, wordt er naar de leidinggevende gekeken; de teamleden nemen geen eigen verantwoordelijkheid voor hun impact. Als leidinggevende ben je vaak aan het bemiddelen en aan het stimuleren om conflicten op te lossen.

In Executive coaching help ik leiders veerkrachtig te zijn bij tegenslag, focus te behouden en een inclusieve sfeer te cultiveren, waarin verschillen worden gewaardeerd.

Welke werkvormen pas je toe in de stormingsfase?

Het helpt je om je persoonlijke irritatie om te zetten naar nieuwsgierigheid. Het nodigt uit tot samenwerking in plaats van oppositie, het bevestigt de ander; de ander zich gehoord en gewaardeerd voelen. Nog een mooie bijkomstigheid: vaak ontstaan er nog betere ideeën, dan wanneer je alleen je eigen idee had doorgedrukt!

Om je hierbij te helpen, heb ik al eerder een blog geschreven over de ‘Ja, en…’ oefening

Een leuke en inzichtgevende oefening om te doen met je team is:

  •  train jezelf in het opsporen van je kritische of koppige kant. Bemerk hoe vaak je je zelf ‘ja, maar.. ‘ hoort zeggen. Merk op welk effect het op je gesprekspartner heeft.
  • oefen in situaties waarin de ander met een voorstel komt om de 2% te vinden waarmee je akkoord kan gaan.
  • oefen met ‘ja, wat ik goed vind aan je voorstel is.. EN [vertel hoe je hier verder op wilt voortbouwen]

Ben je benieuwd naar de derde fase in teamontwikkeling, Norming? Hou de website in de gaten, dit blog volgt binnenkort!

Foto van Marijne van den Kieboom

Marijne van den Kieboom

Executive Coach, Leiderschapstrainer en Psycholoog. Ik empower missie-gedreven organisaties en leiders, zoals jij.
nl_NLNederlands